Gebeurtenis uit het verleden

Er zijn veel voorbeelden waarin bepaalde gebeurtenissen uit het verleden gevoelens, gedachten emoties en klachten kunnen veroorzaken in het heden. Lees dit voorbeeld uit “Innerlijke Macht” (Joop Korthuis).

Meer weten?

Kijk op www.pmametgeke.nl

Hoe een klein detail zoveel teweeg kan brengen.

Marjan en Henk zijn getrouwd en hebben behoorlijk wat spanning in hun huwelijk. Ze houden van elkaar maar toch hebben ze voortdurend ruzie. Henk heeft een baan waarbij hij regelmatig zo ver moet reizen dat hij ‘s nachts niet thuis kan komen. Elke keer dat dit gebeurt verlaat hij het huis met ruzie. Als hij de deur achter zich dichttrekt voelt Marjan zich beroerd. Maar als het erop aan komt wil eigenlijk geen van beide echtelieden ruzie of spanning veroorzaken.

Zij vertelt dat ze het op zich niet erg vindt om ‘s nachts alleen te zijn. Ze heeft ook geen hekel aan zijn werk of aan het gegeven dat hij vaak weg moet. Er lijkt dus geen enkele verbinding te bestaan tussen het weggaan en de ruzies die ze hebben. Maar elke keer dat Henk de deur uit gaat voelt Marjan zich miserabel. Ze heeft hartkloppingen en is doodsbang, intens verdrietig en boos tegelijk. Dit gaat nu al maanden zo. Wat is de oorzaak van haar klachten en haar gedrag?

De sessie:

De PMA coach vraagt Marjan de laatste ruzie opnieuw te beleven. Ze beschrijft de situatie. De coach vraagt haar te bepalen wat het exacte moment is dat de klachten en emoties opkomen. Na het geheel enige keren te hebben herhaald, herkent ze plotseling het moment waarop het nare gevoel opkomt. Het is het moment dat haar man Henk naar de slaapkamer loopt om zijn koffer te pakken. Hij opent deze en legt er zijn kleren in. Hij sluit de koffer. Het dichtklikken van de sloten blijkt het detail te zijn dat bij Marjan een rotgevoel oproept. Na wat andere herinneringen maakt ze een geheugensprong naar haar jeugd.

Terug naar 10 jaar

Ze komt uit op de leeftijd van tien jaar. Haar vader en moeder hebben constant ruzie. Op zekere avond loopt de ruzie tussen haar ouders zo hoog op dat haar vader schreeuwt dat hij weggaat en nooit meer terugkomt. Hij loopt naar de slaapkamer en pakt zijn koffer. Voor kleine Marjan stort de wereld in. Haar vader, haar vriend, haar alles gaat weg, voor altijd. Dat mag niet, dat kan niet gebeuren. Als aan de grond genageld blijft ze staan en kijkt ze toe hoe hij zijn koffer pakt. Ze ziet hem alles in de koffer gooien en de koffer sluiten. Klik, klik; de koffer zit dicht. Marjan’s vader gaat weg en knalt de voordeur achter zich dicht. Zij blijft achter. Ze is volledig in paniek. Haar hartje klopt in haar keel; paniek en boosheid maken zich van haar meester.

Hetzelfde gevoel

In de PMA sessie dringt het tot Marjan door dat het gevoel uit haar kindertijd hetzelfde gevoel is als wanneer haar echtgenoot weggaat. Het is bijna onnodig te zeggen dat beiden echtelieden de nodige geloofssystemen hadden ontwikkeld om het “onredelijke” gedrag van zichzelf en dat van de ander te verklaren.

De herinneringsmomenten

Het weggaan, slaapkamer, koffer pakken, koffer sluiten, het klikken van de sloten en het dichtgooien van de buitendeur. Al deze gegevens activeerden het bijbehorende vervelende gevoel bij Marjan, net als toen ze 10 was.

Na de sessie

Na de sessie verdween de meerderheid van haar fysieke symptomen als sneeuw voor de zon. Ook de spanning tussen hun beiden verdween toen Marjan haar man vertelde dat het niet zijn gedrag was die haar boosheid veroorzaakte, maar dat hij ongewild en zonder het te weten vervelend onderbewust vergelijkingsmateriaal uit haar verleden activeerde. Toen hij haar veranderingen opmerkte en de kracht van de onderbewuste processen begreep, ging ook hij enkele PMA sessies doen. Hierdoor bereikte hun relatie een geheel nieuw niveau van communicatie en begrip. Hun relatie werd krachtiger en dieper.

Reageer op dit bericht