Het is de meest gestelde vraag wanneer ik vertel over mijn werk. De afkorting staat voor Progressive Mental Alignment. Het is een wetenschappelijk onderbouwde coachingmethode waarbij er een link wordt gelegd tussen je bewustzijn en je onderbewuste. Daardoor is het mogelijk om SOLK-klachten, ook wel somatisch onvoldoende verklaarde klachten genoemd, met succes te behandelen.

Welke onvoldoende verklaarde klachten kun je blijvend verhelpen met PMA?

Veel voorkomende chronische klachten zijn een te kort aan energie, het gevoel van alles hebben, maar niet gelukkig zijn, kortaf zijn naar kinderen, partners en werknemers en een onvoldaan gevoel. Vaak lijken deze gevoelens uit het niets te komen en ‘tussen de oren te zitten’, maar toch is hier wel degelijk een aanleiding voor. Dit gevoel ontstaat vaak door verkeerd opgeslagen herinneringen, ook wel bad cluster genoemd. Dit heeft een grote invloed op gedrag, overtuigingen, keuzes, gezondheid én gevoel. Het zorgt ervoor dat wat men wil bereiken vaak niet lukt.

PMA aan de hand van een voorbeeld

Er zijn veel voorbeelden waarin bepaalde gebeurtenissen uit het verleden gevoelens, gedachten emoties en klachten veroorzaken in het heden. Om PMA tastbaarder te maken, gebruik ik onderstaand voorbeeld uit het boek ‘Innerlijke Macht’, geschreven door de grondlegger van PMA Joop Korthuis.

Marjan en Henk zijn getrouwd en hebben behoorlijk wat spanning in hun huwelijk. Ze houden van elkaar, maar toch hebben ze voortdurend ruzie. Henk heeft een baan waarbij hij regelmatig zo ver moet reizen dat hij ‘s nachts niet thuis kan komen. Elke keer als dit gebeurt, verlaat hij het huis met ruzie. Als hij de deur achter zich dichttrekt voelt Marjan zich beroerd. Maar als het erop aankomt, wil eigenlijk geen van beide echtelieden ruzie of spanning veroorzaken.

 Zij vertelt dat ze het op zich niet erg vindt om ‘s nachts alleen te zijn. Ze heeft ook geen hekel aan zijn werk of aan het gegeven dat hij vaak weg moet. Er lijkt dus geen enkele verbinding te bestaan tussen het weggaan en de ruzies die ze hebben. Maar zodra Henk de deur uit gaat, voelt Marjan zich miserabel. Ze heeft hartkloppingen en is doodsbang, intens verdrietig en boos tegelijk. Dit gaat nu al maanden zo. Wat is de oorzaak van haar klachten en haar gedrag?

De PMA methode in actie

De PMA behandelaar vraagt Marjan de laatste ruzie opnieuw te beleven. Ze beschrijft de situatie. De coach vraagt haar te bepalen wat het exacte moment is dat de klachten en emoties opkomen. Na het geheel enige keren te hebben herhaald, herkent ze plotseling het moment waarop het nare gevoel opkomt. Het is het moment dat haar man Henk naar de slaapkamer loopt om zijn koffer te pakken. Hij opent deze en legt er zijn kleren in. Hij sluit de koffer. Het dichtklikken van de sloten blijkt het detail te zijn dat bij Marjan een rotgevoel oproept. Na wat andere herinneringen maakt ze een geheugensprong naar haar jeugd.

Een link tussen je bewustzijn en je onderbewuste

Ze komt uit op de leeftijd van tien jaar. Haar vader en moeder hebben constant ruzie. Op een zekere avond loopt de ruzie tussen haar ouders zo hoog op, dat haar vader schreeuwt dat hij weggaat en nooit meer terugkomt. Hij loopt naar de slaapkamer en pakt zijn koffer. Voor kleine Marjan stort de wereld in. Haar vader, haar vriend, haar alles gaat weg, voor altijd. Dat mag niet, dat kan niet gebeuren. Als aan de grond genageld blijft ze staan en kijkt ze toe hoe hij zijn koffer pakt. Ze ziet hem alles in de koffer gooien en de koffer sluiten. Klik, klik; de koffer zit dicht. Marjan’s vader gaat weg en knalt de voordeur achter zich dicht. Zij blijft achter. Ze is volledig in paniek. Haar hartje klopt in haar keel; paniek en boosheid maken zich van haar meester.

De herinneringsmomenten: de oorzaak van mentale blokkades

In de PMA sessie dringt het tot Marjan door dat het gevoel uit haar kindertijd hetzelfde gevoel is als wanneer haar echtgenoot weggaat. Het is bijna onnodig te zeggen dat beiden echtelieden de nodige geloofssystemen hadden ontwikkeld om het “onredelijke” gedrag van zichzelf en dat van de ander te verklaren. Het weggaan, de slaapkamer, de koffer pakken, de koffer sluiten, het klikken van de sloten en het dichtgooien van de buitendeur. Al deze gegevens activeren het bijbehorende vervelende gevoel bij Marjan, net als toen ze 10 was.

Een blijvend resultaat

Na de sessie verdween de meerderheid van haar fysieke symptomen als sneeuw voor de zon. Ook de spanning tussen hun beiden verdween toen Marjan haar man vertelde dat het niet zijn gedrag was die haar boosheid veroorzaakte, maar dat hij ongewild en zonder het te weten vervelend onderbewust vergelijkingsmateriaal uit haar verleden activeerde. Toen hij haar veranderingen opmerkte en de kracht van de onderbewuste processen begreep, ging ook hij enkele PMA sessies doen. Hierdoor bereikte hun relatie een geheel nieuw niveau van communicatie en begrip. Hun relatie werd krachtiger en dieper.

Hoe werkt PMA?

Alles wat je ziet, hoort, ruikt, voelt of proeft wordt in je brein opgeslagen. Al deze gegevens worden continu geanalyseerd en krijgen een unieke code mee. Al deze codes vormen een geheel en staan voor je bewustzijn.

Bij traumatische of minder leuke gebeurtenissen kunnen de binnenkomende gegevens niet goed opgeslagen worden. Daardoor raakt de codering in de war. Wanneer er een vergelijkbare situatie ontstaat, geven je hersenen het verkeerde commando aan je lichaam. Dat zorgt ervoor dat je je op onverwachte momenten bijvoorbeeld verdrietig, woedend of angstig voelt.

Progressive Mental Alignment (PMA) spoort door de vraagtechniek deze verkeerd opgeslagen herinneren op en helpt deze mentale storingen weer te herstellen. Hoe? Door de emoties die bij deze herinnering horen alsnog aan dat moment te koppelen. Zo heeft de ervaring geen invloed meer op je gezondheid. Kortom: de negatieve informatie wordt omgezet naar een positieve energie. PMA is de enige methode die de oorzaak van mentale blokkades in het onderbewuste kan achterhalen en blijvend weet om te zetten in positieve, gezonde en inspirerende energie.

De PMA vraagtechniek

Een PMA coach, ook wel verandercoach of lifestyle coach genoemd, achterhaalt aan de hand van een nieuwe en unieke PMA gesprekstechniek de oorzaak van klachten zonder medische verklaring. Deze PMA vraagtechniek werkt volgens de taalregels van het brein. Zo kan de PMA behandelaar het probleem bij de bron aanpakken.

Als PMA coach denk ik graag met je mee

Sta je moe op? Heb je een kort lontje of kan je niet genieten van alles wat je hebt? Kortom: heb jij onverklaarbare klachten of het gevoel dat je klachten ‘tussen je oren zitten?’ Voel je vrij om een gratis afspraak in te plannen om te ontdekken wat de PMA methode voor jou kan betekenen. Ik help je graag blijvend van je klachten af zodat jij de balans in je leven weer terugvindt en je weer energie overhebt in plaats van te kort komt.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit bericht