Welke onverklaarde lichamelijke klachten komen veel voor?

Je bent op zoek naar antwoorden en je sukkelt met je gezondheid, maar je kunt niet verklaren wat er precies aan de hand is. We spreken dan van onverklaarde lichamelijke klachten, oftewel SOLK. Iedereen heeft weleens last van onverklaarde klachten. In vele gevallen gaan deze klachten over, maar sommige klachten blijven hangen voor langere tijd. Soms komen er zelfs nieuwe klachten bij. Deze klachten zonder medische verklaring kunnen van grote invloed zijn op je leven en je dagelijks functioneren. Daarom is de hoogste tijd om ze aan te pakken!

Van ernstige vermoeidheid tot darmklachten

Als de huisarts geen verklaring heeft voor lichamelijke klachten, kan als laatste de diagnose SOLK gesteld worden. Oftewel Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke klachten. Een paar veel voorkomende onverklaarde lichamelijke klachten zijn: ernstige vermoeidheid, concentratie- of geheugenproblemen, maagklachten zoals misselijkheid en darmklachten, zoals diarree, verstopping, winderigheid. En dit is nog maar een kleine greep uit de veelvoorkomende somatische lichamelijke klachten. 

Klachten zonder medische verklaring

geven je het gevoel dat er misschien nooit een oplossing gevonden gaat worden. Van de klachten waarmee mensen bij de huisarts aankloppen, blijft een deel onverklaard. Het kan zijn dat deze klachten binnen een paar weken of maanden vanzelf overgaan, maar dit is helaas niet altijd het geval. Je wilt weer vol in het leven staan, terug in balans komen en je energie op peil hebben, maar je lichaam werkt hier niet aan mee. Om moedeloos van te worden!

 

Heb jij het idee of weet je inmiddels dat je klacht(en) onverklaarbaar zijn?

Zit het tussen je oren?  

Wanneer je last hebt van een onverklaarbaar lichamelijke klacht (SOLK) kan het zijn dat je denkt: “het zal wel tussen mijn oren zitten.” Of je krijgt die opmerking van vrienden en familie naar je toegeslingerd, omdat de klachten uit het niets lijken te komen. Met als resultaat dat je nog meer aan jezelf gaat twijfelen. Er is wel degelijk een verklaring voor. Het is dan ook belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren, want je lichaam geeft dit signaal écht niet voor niks. ‘Gezondheid is meer dan de afwezigheid van klachten’, deze uitspraak van Machteld Huber slaat de spijker in dit geval op z’n kop. Het gaat er namelijk niet zo zeer om hoe gezond je bent, maar hoe gezond je jezelf voelt.

 

En daar kunnen we het bruggetje slaan naar PMA. Dit is de wetenschappelijke onderbouwde coaching methode waarmee ik werk. Tijdens een PMA-sessie leggen we de link tussen je bewustzijn en je onderbewuste. Bepaalde gebeurtenissen en herinneringen uit het verleden kunnen problemen veroorzaken in het heden, waardoor deze klachten ontstaan. Denk aan een bepaalde geur, kleur, structuur, nuance in een stem, waardoor je een vervelend gevoel krijgt. Door middel van scherpe vragen van een PMA-coach ga je tot de kern en ga je het herbeleven.

Van onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK) af 

Een juiste behandeling kan ervoor zorgen dat je van de klachten herstelt of dat ze in ieder geval jouw leven zo min mogelijk beïnvloeden. Blijven sukkelen met chronische klachten maakt je op langere termijn echt niet gelukkiger, daarom is het wijs om ze zo snel mogelijk aan te pakken. Waar een arts misschien stopt met onderzoeken, gaat PMA juist een stap verder. Je doorloopt vier fasen tijdens het PMA-proces: bewustwording, acceptatie, transformatie en harmonie. We kijken samen of de klacht lichamelijk, psychisch of sociaal is en vanuit daar werken we aan het verlichten van deze klacht.

Laat mij jou verder helpen

Als PMA-coach denk ik graag met je mee om de onverklaarde lichamelijke klachten te verlichten en/of te verhelpen. Samen gaan we zoeken tot we de oorzaak hebben gevonden en de klachten verdwijnen. Wat zal het een heerlijk gevoel zijn als je buikpijn of buikkrampen, (lage) rugpijn en andere spier- en/of gewrichtspijnen, hoofdpijn of nekpijn gedag kan zeggen. Wanneer besluit je dat het nu de juiste tijd is om er iets aan jouw klachten te doen?

Nieuwsgierig naar meer? Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een gratis eerste gesprek. Tijdens het gesprek gaan we samen kijken naar de beste vervolgstap voor jou, om zo beter in je vel te zitten en weer te kunnen genieten van het leven! Neem ook eens een kijkje op mijn facebookpagina.

Reageer op dit bericht