Weet jij het verschil tussen PMA (Progressive Mental Alignment), EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en CGT (Cognitieve gedragstherarapie)? De methodes lijken in eerste instantie misschien niet zo verschillend. Daarom leg ik je graag uit in deze blog wat de overeenkomsten en de verschillen zijn. Ook vertel ik je wat de PMA-methode onderscheidt van EMDR en CGT.

De PMA-methode

 Om het verschil te kunnen begrijpen tussen PMA, EMDR en CGT, is het belangrijk om ook wat context te schetsen over PMA. Bij PMA halen we de inhoud naar boven van bad-clusters. Dit zijn verkeerd opgeslagen zintuigelijke gegevens. Deze gegevens zijn verantwoordelijk voor onze geloofssystemen, beslissingen en gedragspatronen.

Bij PMA is een traumatische herinnering niet het startpunt, maar een recente gebeurtenis die je getriggerd heeft. Je gaat terug naar die situatie en in die situatie kijk je naar de triggers die je waarneemt. Wat hoor voel, zie, ruik en proef je waardoor dat vervelende gevoel steeds sterker wordt?

Met de PMA-coaching techniek worden die codes van de negatieve clusters verwijderd. De inhoud wordt opnieuw opgeslagen met de juiste codering. Hierdoor wordt het een normaal cluster.

De PMA vraag techniek

De PMA-gesprekstechniek is een krachtige vraagtechniek. Door de PMA vraag techniek toe te passen, komen we bij de inhoud van zogenaamde bad-clusters. Op die manier kunnen de daaraan negatief gekoppelde codes verwijderd worden. Zo ontstaat er ruimte voor een juiste codering. Hierdoor wordt het een normaal cluster. Zo kom je van chronische klachten af, aanhoudende klachten zonder medische verklaring. Klachten waarvan je misschien denkt dat ze tussen de oren zitten. Deze klachten staan ook wel bekend als ‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Sinds kort is deze term vervangen door ALK. Deze afkorting staat voor ‘aanhoudende lichamelijke klachten.

Neem bijvoorbeeld: een postraumatische stresstoornis, waarbij we op zoek gaan naar de negatief geladen triggers in je brein. Zodra die triggers ontdaan worden van de negatieve lading, kun je spreken over een definitieve oplossing. Bij PMA wordt er gekeken naar wat er neurofysiologisch gebeurt in je brein. Oftewel: waarom je voelt wat je voelt. Op die manier krijg je inzicht en word je je bewust van jouw triggers en de daaruit voortvloeiende patronen.

Overeenkomsten PMA, EMDR en CGT

Een overeenkomst van PMA en EMDR is dat ze beide uitgaan van dezelfde manier waarop onze brein informatie verwerkt en opslaat. Ook hoe de al bestaande informatie in het brein ervoor zocht dat nieuwe binnenkomende informatie begrepen en verwerkt wordt. Ook de doelen van CGT en PMA zijn zeer vergelijkbaar. Beide methoden proberen negatieve gedachten en/of gevoelens die je dagelijks leven beïnvloeden op te lossen.

Verschillen tussen PMA, EMDR en CGT

Waar EMDR begint met een traumatische herinnering is dat bij PMA niet het geval. PMA begint bij een recente trigger, iets wat je vervelend vond. Een traumatische ervaring uit het verleden zorgt ervoor dat informatie verkeerd is opgeslagen als een zogenoemd een bad-cluster. Dit houdt in dat materiaal uit deze bad-cluster later nog geactiveerd kan worden, inclusief het vervelende gevoel, negatieve gedachten, overtuigingen en gedrag.

Laat ik dit verder uitleggen. De wisselende stimulus tijdens de EMDR-sessie zorgt ervoor dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de positieve en negatieve cognitie. De positieve clusters of fragmenten worden gekoppeld aan negatief geladen clusters. Hierdoor wordt de negatieve lading gecompenseerd. Dit is bewuste informatie die is opgeslagen in een normaal cluster.

En dat is waar PMA net een stapje verder gaat. Bij PMA gaat het niet om de objectieve waarheid maar om jouw gevoelsbeleving.  Het draait bij PMA om de plaatjes die verkeerd zijn opgeslagen als bad cluster. Daarnaast is een ander belangrijk verschil het bewustzijn tijdens de behandeling. Bij PMA is het van belang dat de persoon die de behandeling ondergaat, 100% ‘bij’ is met zijn of haar bewuste brein om bewust verbindingen te kunnen leggen tussen de triggers uit het heden en die uit het verleden waar de bad cluster is ontstaan. Bij cognitieve gedragstherapie wordt daarentegen regelmatig hypnose gebruikt.

Onderbewuste gedachten en patronen

CGT is één van de meest gebruikte therapieën voor mentale problematiek. Het leert de cliënt om te gaan met negatieve emoties en gedachten. Bij PMA is geen sprake van ‘omgaan met’. We gaan op zoek naar de bron van de bad clusters, zodat die negatieve emoties en gedachten niet meer opkomen. Ook is er voor PMA niet eerst een psychologische beoordeling of diagnose nodig. Bij CGT helpt een therapeut de cliënt met gedragspatronen of overtuigingen.

Het doel van de methodes is vergelijkbaar, namelijk het oplossen van negatieve gedachten en gevoelens. Bij CGT wordt de cliënt nieuwe skills aangeleerd voor het omgaan met de negatieve gedachten en gedragspatronen. Bij PMA wordt er gekeken naar de onderliggende oorzaak in je onderbewuste om zo de destructieve gedachtenpatronen te ontkrachten. Een terugval in oude patronen komt dan ook vaker voor bij CGT.

 En nu is het jouw beurt

Wil jij je SOLK-klachten; somatisch onvoldoende verklaarde klachten aanpakken? Door inzicht te krijgen in hoe je brein werkt, kunnen je klachten verholpen of verminderd worden. Voor een PMA-traject heb je geen diagnose of een medische verklaring nodig. Wil je van overleven naar leven? En wil je meer te weten komen over PMA? Neem dan contact met mij op voor een gratis afspraak.

Reageer op dit bericht