Verdriet is een emotie die ons kan overweldigen. Maar het is een emotie om je niet voor te schamen. Soms wordt het gezien als een teken van zwakte, maar dat is het zeker niet. Hoewel verdriet heel normaal en menselijk is, de timing van deze emotie is niet altijd fijn. Het kan lastig zijn wanneer je geen controle hebt over de emotie en snel moet huilen. In dat geval kan het je dagelijks leven wel degelijk beïnvloeden.

Emotionele buien: ineens huilen

Een oorzaak van emotionele buien kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van emotionele instabiliteit. Wanneer je iets heftigs meemaakt, kun je last krijgen van emotionele en lichamelijke reacties. Daarnaast kan het zo zijn dat je emotioneel uitgeput bent. Dit kun je vaak ook merken aan andere klachten. Denk aan; vermoeidheid, vergeetachtigheid, vermindering van eetlust of andere lichamelijke klachten.

Snel huilen: waarom huil ik ineens?

Waarom huil ik ineens is een vraag die je jezelf misschien regelmatig stelt. Je voelt om het minste of geringste de tranen over je wangen rollen. Ter illustratie: een liedje dat je hoort op de radio, een gesprek met je partner, een opmerking op je werk. Voor je het weet ben je weer emotioneel. Huilen om kleine dingen kan heel vervelend en beperkend zijn.

Maar waar komt dit vandaan? Waarom moet je huilen om niks? Waarschijnlijk is er sprake van opgebouwde emoties of weggestopte gevoelens. Een andere reden kan ook zijn dat het je is aangeleerd om snel te huilen. Het is fijn om dan weer grip op deze emotie te krijgen.

Je emoties weer in balans brengen

Gelukkig kunnen we met PMA deze emoties weer in balans brengen. Door (paniek)gevoelens uit het verleden kan er een bad cluster gevormd zijn. Deze onbewuste herinnering kan geactiveerd worden, waardoor je gaat huilen op voor jou onverwachte momenten. Het houdt eigenlijk in dat je getriggerd bent.

De vragen die ik je als PMA-coach stel in een sessie, zijn zeer geavanceerd. Ze zijn gebaseerd op de werking van het brein. En helpen je de triggers te ontdekken. Je weet dan waar de oorsprong van de emotie ligt en ontdoet deze van zijn negatieve lading. Een verkeerd opgeslagen herinnering heeft ervoor gezorgd dat er een bad cluster is gevormd. Een badcluster bestaat uit zintuigelijke gegevens gekoppeld aan een heel vervelend gevoel. In een schijnbaar willekeurige situatie worden de verkeerd opgeslagen gegevens geactiveerd en ga je huilen. In dit artikel ‘Wat is PMA’ vertel ik nog meer over dit mechanisme.

Ik huil op ongepaste momenten

Waarschijnlijk voelt snel huilen in een veilige omgeving minder vervelend aan dan in een omgeving waar het niet gepast is. Zo is uithuilen bij je vriendinnen gevoelsmatig anders dan huilen tijdens een gesprek met je baas omdat hij iets onbelangrijks op een onvriendelijke toon zei.

Kortom: de emotie en de manier van reageren passen niet in de context van de situatie. Met de PMA-methode gaan we samen aan de slag om de bad cluster aan te pakken, zodat je in het vervolg anders reageert. In essentie zitten de antwoorden al in jou. We moeten ze alleen samen gaan ontdekken. Zodra we de inhoud van de bad cluster te pakken hebben en je die situatie herbeleefd, gaat de zware lading eraf. Het bad cluster is getransformeerd, dat wil zeggen, is nu een cluster dat juist is opgeslagen. Je hebt nu keuzevrijheid, je kunt gedrag kiezen in plaats van dat het je overkomt.

Snel huilen is verleden tijd

 Ik ben ervan overtuigd dat PMA een zeer waardevolle behandelmethode is voor emotionele buien. Eerder deelde ik een ervarings verhaal over het voorkomen van een paniekaanval. Het is relevant om dit verhaal eens te lezen als je benieuwd bent hoe zo’n behandeling eruitziet.

We gaan op zoek naar de bron van de triggers en ontkrachten deze negatieve ervaring en overtuigingen. De negatieve herinnering wordt als het ware verwijderd uit je systeem. Ik ben een gecertificeerd PMA-coach en sta je met liefde bij in dit proces. Samen verwisselen de tranen voor een glimlach. Plan nu je afspraak in, want je bent het zo waard!

Nog wat brandende vragen na het lezen van deze blog? Bij veelgestelde vragen kun je alle antwoorden vinden op vragen die je misschien nog hebt.

Reageer op dit bericht